Italská vajíčková pánev z Campiri obytňáku
Je libo jednoduchou, ale přesto chutnou a lákavou slanou snídani? My jsme si v Itálii zamilovali jít si na trh koupit čerstvá rajčata, která voní už z dálky, k ní přibrat balsamiko, kvalitní olivový olej a taky čerstvé italské pečivo. V jedné pánvi pak vytvoříme lahodnou směs, ve které necháme tepelně upravit vajíčka. No řekněte sami, kdo by si takovou pánev nedal hned teď?
Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
30 min
Kdy podávat:
Snídaně
Je libo jednoduchou, ale přesto chutnou a lákavou slanou snídani? My jsme si v Itálii zamilovali jít si na trh koupit čerstvá rajčata, která voní už z dálky, k ní přibrat balsamiko, kvalitní olivový olej a taky čerstvé italské pečivo. V jedné pánvi pak vytvoříme lahodnou směs, ve které necháme tepelně upravit vajíčka. No řekněte sami, kdo by si takovou pánev nedal hned teď?
- 1 balení mozzarelly
- 1 střední červená cibule
- 3 masitá rajčata vyzrálá na slunci
- 3 stroužky česneku
- 2 nakládané ančovičky
- 2 PL olivového oleje
- Špetka třtinového cukru
- Sušené chilli vločky dle chuti
- 8 lístků čerstvé bazalky + na dozdobení
- 2 ČL balsamikového octu
- 4 vejce vel. M šťastné slepičky
- Sůl (dle slanosti ančoviček)
- Černý kampotský pepř
Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.
Postup
Příprava surovin. Mozzarellu (1 balení) vyjmeme z nálevu a natrháme ji na menší kousky na talíř, aby pustila tekutinu. Mozzarella byvá často plná tekutiny, která by nám směs zbytečně naředila. Červenou cibuli (1 střední) oloupeme a nakrájíme najemno. Masitá rajčata (3) omyjeme, přepulíme, odstraníme dřevnatý střed (tzv. “bubáka”) a nakrájíme na menší kostky. Stroužky česneku (3) oloupeme, podélně přepůlíme, vytáhneme z nich střed (po kterém bývá člověku zbytečně těžko) a nasekáme je nadrobno. Filety (2) ančoviček nakrájíme nadrobno a nožem je rozetřeme do pasty.
Opékání surovin. Do velké pánve nalijeme olivový olej (2 PL) a necháme ji na vyšší střední plamen nahřát. Poté do pánve vložíme nakrájenou cibuli a rajčata. Směs promícháme a rovnoměrně rozhrneme po dně pánve, povrch pánve zasypeme třtinovým cukrem(špetka) a chilli vločkami (dle chuti) a položíme na ni lístky bazalky (8) . Takto směs necháme zhruba 7 minut karamelizovat. Nemícháme ji, jen tu a tam ji zkontrolujeme, zda se nepálí. Pokud ano, přidáme trošku oleje a ztlumíme plamen. Karamelizace vytáhne z rajčat maximum chutí.
Po této době přidáme do pánve nasekaný česnek, pastu z ančoviček a balsamikový ocet (2 ČL) . Celou směs zamícháme a za občasného míchání opékáme další minutu.
Nyní uděláme ve směsi 4 důlky, do kterých klepneme vajíčka(4) . Na vejce a směs rovnoměrně položíme kousky mozzarelly. Vše osolíme a opepříme.
Dušení. Pánev zakryjeme pokličkou a na střední stupeň obsah dusíme do doby, než jsou vejce hotová. My preferujeme tekutý žloutek, ale každy to má jinak. 🙂
Servis. Vejce s rajčaty a mozzarellou podáváme nejlépe v pánvi, dozdobené lístky bazalky a s čerstvou foccaciou.