BURRITO S KUŘECÍM MASEM

Burrito s kuřecím masem a spoustou zeleniny je jedno z jídel, které trvá zhruba 25 min na přípravu a pak 5 min na konzumaci.😁 Takže ideální pro všední dny. Doporučuju jej připravit rovnou z dvojité dávky, protože směs chutná druhý den stejně báječně, a vy máte tak jídlo bez práce, stačí pouze naplnit tortillu a opéct ji dokřupava.

Počet porcí:

3 porce

Doba přípravy:

25 min

Kdy podávat:

Oběd nebo večeře

 O receptu
Burrito je jedním z jídel mexické (potažmo tex-mex kuchyně – záleží, čím se naplní). My si dnes naplníme pšeničnou tortillu kuřecím prsem, zeleninou a sýrem, opečeme dokřupava na kapičce oleje, přestříkneme omáčkou a doplníme o čerstvou zeleninu, protože té není nikdy dost.🤗 Burrito může obsahovat také uvařenou jasmínovou rýži, takže to necháme na vás, jestli si ji tím doplníte.

 

Suroviny

Zeleninová směs s kuřecím masem

  • 1/2 střední červené papriky
  • 1 střední žlutá cibule
  • 1/2 střední jalapeňo paprička
  • 1 velký stroužek česneku
  • Šťáva z 1/2 velkého pomeranče
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 střední kuřecí prso
  • 2 ČL ďábelského koření (my použili od značky Lussk, které se skládá ze: sůl (max. 35 %), cibule, chilli papričky, křen, česnek, pepř černý) – můžete nahradit granulovanou cibuli, česnek, troškou kajenského pepře, anebo koupit ďábelské koření jiné značky)
  • 1 ČL soli (my použili solný květ, který koupíte na našem e-shopu)
  • 5x otočení mlýnkem černého kampotského pepře 
  • 1/2 konzervy drcených rajčat (ideálně Mutti, která mají skvělou chuť)
  • 1/2 konzervy červených fazolí
  • 50 g kukuřičných zrn (mohou být mražená)
  • 2 ČL Chipotle en Adobo od La Costeňa (Malá konzervička, kterou běžně seženete ve větších hypermarketech Albert v sekci se zahraničními kuchyněmi.) Jedná se o chutné uzené papričky Jalapeňo s intenzivní kouřovou příchutí a příjemnou (i silnou) pálivostí v tomatovém nálevu Adobo. Lze nahradit 1 ČL Tabasca Chipotle (to seženete úplně všude :-))
  • Šťáva z 1/4 malé limety
  • 3/4 ČL sušeného oregána

K servírování

  • 1/2 balení uzeného Pološtiepok od značky Liptov (seženete všude) – sýr zjemňuje pálivost. Uzená chuť navíc krásně pasuje k pálivé omáčce.
  • 3 listy ledového salátu
  • 9 cherry rajčat
  • 6 středních pšeničných tortill (Recept na domácí tortilly najdete v ULALA kuchařce na str. 49.)
  • Sriracha (pálivá chilli omáčka značky Asia Time) dle chuti
Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Na našem e-shopu naleznete taky suroviny, které použijete v plno receptech.

Solný květ a černý kampotský pepř jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřené produkty.

Podívejte se na video na našem Instagramu, jak produkty z e-shopu používáme v akci.

Chci se podívat na e-shop na suroviny.

 

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

1) Červenou papriku (1/2 střední) omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Žlutou cibuli (1 střední) očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Jalapeňo papričku (1/2 střední) omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Česnek (1 stroužek) očistíme, zbavíme středu a nakrájíme najemno. Pomeranč (1/2 velkého) omyjeme, rozpůlíme a vyfreshíme z něj šťávu. Dužinu používat nebudeme, takže tu sníme.😊 Na salátek nakrájíme do střední mísy omytý ledový salát (3 listy) na tenké proužky a cherry rajčata (9) na čtvrtiny. Promícháme.

2) Kuřecí prso (1 střední) očistíme od blan a nakrájíme na nudličky.

3) Do velké pánve nalijeme olivový olej (2 PL). Do rozpáleného oleje vložíme papriku s cibulí a na vyšším výkonu orestujeme zeleninu ze všech stran dozlatova. Potrvá to zhruba 4 min. Opečenou zeleninu přemístíme do talíře. Do pánve nalijeme olivový olej (2 PL) a orestujeme na rozžhaveném oleji zprudka ze všech stran kuřecí nudličky okořeněné ďábelským kořením (2 ČL), solí (1 ČL nebo dle slanosti ďábelského koření) a černým kampotským pepřem (5x otočení mlýnkem) dozlatova.

4) K orestovanému masu přisypeme opečenou zeleninu a rovnou vsypeme do pánve jalapeňo papričku a česnek. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme drcená rajčata (1/2 konzervy), propláchnuté a scezené červené fazole (1/2 konzervy), kukuřici (50 g), chipotle en adobo (2 ČL – pozor hodně pálí, tak kdyžtak přidávejte postupně dle vašich preferencí pálivosti), šťávu z limety (1/4 malá) a mezi prsty rozvoníme sušené oregano (3/4 ČL). Vše promícháme a necháme společně provařit zhruba 5 min, aby se chutě propojily a omáčka zredukovala.

5) Jemně prohřátou tortillu z mikrovlnky (aby byla změklá a lehce se s ní pracovalo) položíme na prkýnko, do spodní třetiny tortilly navrstvíme masovou směs, kterou zastrouháme sýrem, tak, aby okraje zůstaly volné, hrany po stranách tortilly přehneme a opatrně zabalíme. Nejlépe uvidíte způsob balení ve video receptu na našem IG. Do střední pánve nalijeme pár kapek olivového oleje a na vyšší střední výkon zamotané burrito ze všech stran v pánvi opečeme.

Opečené burrito rozkrojíme a servírujeme se salátkem. Vše přestříkáme Sriracha omáčkou. Nechte si chutnat.🤗