BURRITO S KUŘECÍM MASEM
Burrito s kuřecím masem a spoustou zeleniny je jedno z jídel, které trvá zhruba 25 min na přípravu a pak 5 min na konzumaci.😁 Takže ideální pro všední dny. Doporučuju jej připravit rovnou z dvojité dávky, protože směs chutná druhý den stejně báječně, a vy máte tak jídlo bez práce, stačí pouze naplnit tortillu a opéct ji dokřupava.
Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
25 min
Kdy podávat:
Oběd nebo večeře
Zeleninová směs s kuřecím masem
- 1/2 střední červené papriky
- 1 střední žlutá cibule
- 1/2 střední jalapeňo paprička
- 1 velký stroužek česneku
- Šťáva z 1/2 velkého pomeranče
- 4 PL olivového oleje
- 1 střední kuřecí prso
- 2 ČL ďábelského koření (my použili od značky Lussk, které se skládá ze: sůl (max. 35 %), cibule, chilli papričky, křen, česnek, pepř černý) – můžete nahradit granulovanou cibuli, česnek, troškou kajenského pepře, anebo koupit ďábelské koření jiné značky)
- 1 ČL soli (my použili solný květ, který koupíte na našem e-shopu)
- 5x otočení mlýnkem černého kampotského pepře
- 1/2 konzervy drcených rajčat (ideálně Mutti, která mají skvělou chuť)
- 1/2 konzervy červených fazolí
- 50 g kukuřičných zrn (mohou být mražená)
- 2 ČL Chipotle en Adobo od La Costeňa (Malá konzervička, kterou běžně seženete ve větších hypermarketech Albert v sekci se zahraničními kuchyněmi.) Jedná se o chutné uzené papričky Jalapeňo s intenzivní kouřovou příchutí a příjemnou (i silnou) pálivostí v tomatovém nálevu Adobo. Lze nahradit 1 ČL Tabasca Chipotle (to seženete úplně všude :-))
- Šťáva z 1/4 malé limety
- 3/4 ČL sušeného oregána
K servírování
- 1/2 balení uzeného Pološtiepok od značky Liptov (seženete všude) – sýr zjemňuje pálivost. Uzená chuť navíc krásně pasuje k pálivé omáčce.
- 3 listy ledového salátu
- 9 cherry rajčat
- 6 středních pšeničných tortill (Recept na domácí tortilly najdete v ULALA kuchařce na str. 49.)
- Sriracha (pálivá chilli omáčka značky Asia Time) dle chuti
Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.
Moc děkujeme :-).
Solný květ a černý kampotský pepř jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřené produkty.
Podívejte se na video na našem Instagramu, jak produkty z e-shopu používáme v akci.
Chci se podívat na e-shop na suroviny.
Postup
1) Červenou papriku (1/2 střední) omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Žlutou cibuli (1 střední) očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Jalapeňo papričku (1/2 střední) omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Česnek (1 stroužek) očistíme, zbavíme středu a nakrájíme najemno. Pomeranč (1/2 velkého) omyjeme, rozpůlíme a vyfreshíme z něj šťávu. Dužinu používat nebudeme, takže tu sníme.😊 Na salátek nakrájíme do střední mísy omytý ledový salát (3 listy) na tenké proužky a cherry rajčata (9) na čtvrtiny. Promícháme.
2) Kuřecí prso (1 střední) očistíme od blan a nakrájíme na nudličky.
3) Do velké pánve nalijeme olivový olej (2 PL). Do rozpáleného oleje vložíme papriku s cibulí a na vyšším výkonu orestujeme zeleninu ze všech stran dozlatova. Potrvá to zhruba 4 min. Opečenou zeleninu přemístíme do talíře. Do pánve nalijeme olivový olej (2 PL) a orestujeme na rozžhaveném oleji zprudka ze všech stran kuřecí nudličky okořeněné ďábelským kořením (2 ČL), solí (1 ČL nebo dle slanosti ďábelského koření) a černým kampotským pepřem (5x otočení mlýnkem) dozlatova.
4) K orestovanému masu přisypeme opečenou zeleninu a rovnou vsypeme do pánve jalapeňo papričku a česnek. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme drcená rajčata (1/2 konzervy), propláchnuté a scezené červené fazole (1/2 konzervy), kukuřici (50 g), chipotle en adobo (2 ČL – pozor hodně pálí, tak kdyžtak přidávejte postupně dle vašich preferencí pálivosti), šťávu z limety (1/4 malá) a mezi prsty rozvoníme sušené oregano (3/4 ČL). Vše promícháme a necháme společně provařit zhruba 5 min, aby se chutě propojily a omáčka zredukovala.
5) Jemně prohřátou tortillu z mikrovlnky (aby byla změklá a lehce se s ní pracovalo) položíme na prkýnko, do spodní třetiny tortilly navrstvíme masovou směs, kterou zastrouháme sýrem, tak, aby okraje zůstaly volné, hrany po stranách tortilly přehneme a opatrně zabalíme. Nejlépe uvidíte způsob balení ve video receptu na našem IG. Do střední pánve nalijeme pár kapek olivového oleje a na vyšší střední výkon zamotané burrito ze všech stran v pánvi opečeme.
Opečené burrito rozkrojíme a servírujeme se salátkem. Vše přestříkáme Sriracha omáčkou. Nechte si chutnat.🤗