Švestkový drobenkový koláč
Počet porcí:
8 porcí / koláčová forma o průměru 24 cm
Doba přípravy:
30 min (+ 40 min pečení)
Kdy podávat:
Snídaně / Dezert ke kafíčku
Nakonec to ale u nás doma nikomu nevadilo, protože švestkový koláč je výborný, vláčný, voňavý a vyňuňaný tak, abyste na něj mysleli až do příští sezóny švestek :-).
- 70 g másla
- 135 g kefíru
- 35 g řepkového oleje
- 3 vejce vel. M šťastných slepiček
- 2 PL citronové šťávy
- 120 g hladké pšeničné mouky
- 50 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 20 g kakaa (Doporučujeme holandské kakao značky Van Houten.)
- 110 g třtinového cukru
- 2 g prášku do pečiva
- 2 g sody
- 2 špetky soli
- 10 velkých čerstvých švestek
- 20 g plátků mandlí
- 10 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 10 g jemných ovesných vloček
- 7 g třtinového cukru
- 1 g mleté cejlonské skořice
- 2 špetky soli
- 12 g rozpuštěného másla
- 1 ČL domácího vanilkového extraktu
- 6 čerstvých švestek
- 2 ČL třtinového cukru
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 PL kvalitního rumu
- 2 ČL citronové šťávy
- 1 špetka soli
Postup
1) Odpočinutí surovin. Všechny suroviny na těsto z lednice necháme odpočívat v pokojové teplotě min. 30 min a mezitím připravíme hnědé máslo. Tohle je pro fajnšmekry, ale opravdu doporučujeme jej vyzkoušet, není to nic složitého. Ba naopak, spíš něco nebeského :). TIP: Pokud si na něj netroufáte, klidně jen rozpusťte máslo do tekuté podoby. O 5 g másla ale uberte, protože tohle množství se obvykle vypaří při přípravě hnědého másla.
2) Příprava hnědého másla. Máslo pokrájené na kostky vložíme do malého hrnce a necháme na nízký stupeň rozpustit. Máslo po celou dobu nemícháme a necháme jej postupně zezlátnout do jantarové barvy. Pozor, abychom barvu nepřepálili. Ze začátku je tvorba hnědého másla velmi pomalá a bude se zdát, že se nic neděje. Pak je to ale ráz na ráz a během sekundy má tu správnou barvu, kdy jej okamžitě přelijeme přes pěnovačku (pokud nemáte, pak přes jemné sítko) do misky a necháme vychladnout. My jsme mističku pro urychlení dali k otevřenému oknu, kde už začalo teda pěkně podzimní počasí :).
3) Příprava sypké směsi. Zatímco máslo chladne, do střední mísy prosejeme hladkou a celozrnnou mouku, kakao, přidáme třtinový cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a vše lžící promícháme.
4) Příprava tekuté směsi. Do velké mísy navážíme kefír, olej, citronovou šťávu a žloutky (bílky vložíme do vysoké nádoby, kde je budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička).
5) Předehřev trouby a příprava formy. Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch. Formu vysteleme na dně i po stranách pečicím papírem. My použili formu s odnímatelným dnem.
6) Příprava ovoce. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a každou polovinu nakrojíme tak, aby vznikly 3 měsíčky.
7) Příprava drobenky. Do střední misky vložíme plátky mandlí, přidáme celozrnnou mouku, ovesné vločky, cukr, mletou skořici, sůl, máslo vytažené přímo z lednice pokrájené na malé kostky a vanilkový extrakt. Vše společně konečky prstů spojíme v kompaktní drobenku.
8) Zhotovení korpusu. Vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Do tekutých surovin pomalu přilijeme zchladlé hnědé máslo pokojové teploty, přidáme sypké suroviny a stěrkou zamícháme. Stěrkou přimícháme 1/3 sněhu a ledabyle zamícháme. Zbylé 2/3 sněhu už vmícháme postupně a opatrně do těsta.
9) Pečení. Vše nalijeme do formy a stěrkou uhladíme. Přidáme slupkou dolů nakrájené měsíčky švestek kolem dokola celé formy (nejprve u boků formy a poté směrem do středu), posypeme rovnoměrně celou plochu koláče drobenku a pečeme 35-45 min. Schválně uvádíme větší časové rozpětí, protože jsme koláč původně pekli vyšší v menší formě a na méně stupňů, ale bude lepší, když jej upečete podle upraveného receptu ve větší formě tak, aby byl nižší, a pekl se kratší dobu. Dobu pečení odhadnete snadno. Stačí píchnout špejlí a pokud na ní nezůstalo žádné těsto, koláč vytáhneme z trouby. Necháme jej 2 min odpočinout, následně odstraníme boky formy a opatrně koláč přemístíme na chladicí mřížku, kde koláč necháme vychladnout do pokojové teploty. Teprve poté koláč nakrájíme na úhledné dílky a můžeme jej doplnit o švestkové pyré, které připravíme, když se koláč peče v troubě.
10) Příprava dobrovolného švestkového pyré. Do malého hrnce položíme řeznou stranou rozpůlené švestky. Zapneme indukci, my restovali švestky na středním stupni. Po pár minutách posypeme švestky cukrem, který necháme rozpouštět. Přidáme listy z rozmarýnu, které necháme rozvonět. Vlijeme do hrnce rum, citronovou šťávu a přisypeme sůl.
Švestky necháme rozvařit, potrvá to přibližně 5 min. Postupně na ně tlačíme vypouklou stranou lžíce, aby se rozpadly. Můžeme přikrýt pokličkou, abychom proces změknutí urychlili.
Následně vše rozmixujeme (klidně v nakloněném hrnci na jednu stranu) tyčovým mixérem a celou redukci propasírujeme přes jemné sítko. Pokud se vám zdá pyré moc tekuté, klidně ještě v čistém hrnci zredukujte tekutinu. Ale myslíme, že nebude třeba.
11) Nechte si chutnat a budeme moc rádi, když nám napíšete třeba na IG, jak jste si pochutnali :).
Švestkový koláč je výborný,vláčný a drobenku s ovesnými vločky jsem ještě nejedla.Vynikajícī švestkové pyré.💞
Tak to máme obrovskou radost, že chutná. Moc děkujeme za zpětnou vazbu ❤️
Když jsem koláč pekla tak jsem fakt ani zdaleka neměla tušení o tom že mě po uchutnaní snad skoro až vystřelí ohromením do nebes ! 😍☁️ Korpus je dokonale vláčný od švestiček a drobenka nádherně křupe. Kyselkavé pyré to ještě pozvedlo. Boží !
To si nejde ani představit, to se musí ochutnat a nechat se unést 🥮 ty chutě jsou naprosto vyvážené.
My jsme tak vděční za takový krásný komentář!🥰 To je jednoduše největší poklona, když u Vás doma tak chutná. Mockrát děkujeme ❤️
Výborný recept, nečekala jsem, že se ke švestkám mandle tak hodí. Koláč krásně vyběhl a byl hezky vláčný. Pyré jsem jsem nedělala, ale udělám si ho nejspíš zvlášt třeba k mugcaku, protože na něj mám už z popisu velkou chuť!
Tak to náš nesmírně těší. :-)) Jsme rádi, že jste si na koláči doma pochutnali a určitě doporučujeme pyré vyzkoušet, aby byly chutě kompletní. 🙂 Děkujeme za milý komentář a krásný den, Pája.