MŇAMÓZNÍ ČOKOPIŠKOTY S MERUŇKAMI
Tyhle jednoduché, a přitom tak sakra dobré čokopiškoty jsme si nemohli nechat pro sebe.🤗 Abyste to chápali, já jim dříve nedávala moc velkou šanci, ale když připravil Martin první pokus, věděla jsem, že na tom něco bude a recept má velký potenciál. A tak jsem se pustila do jejich vyšperkování.😍
Počet porcí:
12 čokopiškotů
Doba přípravy:
30 min
Kdy podávat:
Ke kafíčku, odpolední svačině
Když do čokopiškůtku zakousnete, objevíte 3 vrstvy. Piškot. Piškot lehký jak dech. Ne, ještě lehčí. Skoro snad ani neexistuje, ale přitom je tak vláčný a plný vanilkové chuti. Je zvláčněný posekanými sušenými meruňkami se skořicí a povrch pokrytý hořkou čokoládou s troškou kokosu. Ten můžete klidně vypustit, ale nám tam sedl pěkně.😊 Je to rychlovka, kterou máte do 30 min hotovou.
Piškoty
- 2 vejce šťastné slepičky
- 7 g třtinového cukru
- 1 PL citronové šťávy
- Špetka soli
- 30 g mandlové mouky (nebo najemno posekaných mandlí)
- 25 g celozrnné mouky
- Na špičku nože sušené vanilky (nebo ještě lépe zrníčka z 1 cm vanilkového lusku)
Meruňková vrstva
- 70 g sušených meruněk
- 20 g čekankového sirupu
- 3 PL vody
- 1 ČL citronové šťávy
- 1/4 ČL cejlonské skořice
Na dozdobení
- 6 čtverečků Lindt 65% čokolády
- 1 ČL kokosového oleje
- Strouhaný kokos dle chuti
Postup
Piškoty
Všechny suroviny necháme aspoň 30 min v pokojové teplotě. Do střední misky navážíme mandlovou a celozrnnou mouku, přidáme vanilku, sůl a promícháme.
Předehřejeme troubu na 160 stupňů horkovzduch a na pečicí papír tužkou obkroužíme kolečka o velikosti výsledných piškotů. Já si našla malou mističku o průměru zhruba 5 cm.
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vlijeme do vysoké nádoby, kam přidáme citronovou šťávu, a vyšleháme do tuha. Žloutky vložíme do střední mísy a společně s cukrem vyšleháme, dokud nezačnou bělat, potrvá to přibližně 3 minuty.
K žloutkům opatrně stěrkou přimícháme tuhý sníh a jemně zapracujeme, aby nám sníh “nečapl”.
Do vajíček prosejeme suché suroviny nadvakrát. Po prvním prosetí jemně stěrkou zamícháme, převalujeme jakoby sníh odspodu nahoru. Poté prosejeme druhou půlku (včetně otrub z celozrnné mouky) a jemně promícháme, aby byly všechny suroviny inkorporované.
Piškotové těsto vložíme do cukrářského sáčku (půjde to určitě i lžící nanášet na plech), odstřihneme špičku a necháme těsto ze sáčku vytékat (pouze velmi jemně tlačíme na sáček, abychom těstu pomohli dostat se ven) a tvoříme kolečko. Opisujeme při tom tvar kružnice od středu až po okraj.
Takto připravené piškoty vložíme do trouby a necháme je péct 5 minut. Po vytažení z trouby je pomocí ploché naběračky přesuneme na chladicí mřížku, kde je necháme vychladnout.
Meruňky:
Všechny suroviny vložíme do sekacího nástavce tyčového mixéru a rozmixujeme najemno.
Kompletace:
Na piškoty lžičkou položíme vrstvu meruněk. Rozehřejeme si čokoládu nad vodní lázní (ale jde to i v mikrovlnce na nízký výkon, když tu a tam čokoládou zamícháme, aby se zespod nepálila), zamícháme do ní kokosový olej a piškoty začneme polévat. Pod mřížku položíme talíř, kam bude čokoláda stékat a my ji pak následně nalijeme zpět do misky a znovu použijeme na polití dalšího piškotu. Posypeme strouhaným kokosem, případně troškou Maldon soli, a dáme zachladit.
Přejeme dobrou chuť 🙂