Nejlepší žemlovka vašeho života
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
80 min (50 min pečení)
Kdy podávat:
Snídaně, oběd nebo večeře
- 8 ks celozrnných máslových croissantů
- 250 g mléka
- špetka šafránu (jde to i bez něj, ale..)
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 žloutky
- 20 g čekankového sirupu (lze nahradit medem)
- 10 g třtinového cukru
TVAROH
- 250 g odtučněného tvarohu
- 5 lžic libovolného ořechového másla
- 2 špetky soli
- Kůra z půlky limety
- 10 g čekankového sirupu (lze nahradit medem)
- 125 g malin
- 4 velké meruňky
- 20 g rozpouštěného másla
- 20 g ořechovice (nebo jiné slivovice)
- 5 g třtinového cukru
Postup
Tvaroh:
Ve vysoké nádobě si vyšleháme tyčovým mixérem s nástavcem metlička tvaroh, ořechové máslo, kůru z limety, čekankový sirup a sůl. Necháme odpočívat na lince.
Žloutkový krém:
Začneme žloutkovým krémem. Do menšího hrnce nalijeme mléko. Do něj dáme špetku šafránu. Je to třeba 6 vláken šafránu. Rozřízneme si vanilkový lusk napůl a špičkou nože z něj setřeme zrníčka. Ta společně s luskem vhodíme do mléka a dáme zahřívat na střední teplotu. Mezitím si vyšleháme ve vysoké nádobě žloutky s čekankovým sirupem a cukrem. Obsah hrnce promícháváme. Mléko obsahuje cukr, proto má tendenci se připalovat. Jakmile dosáhneme bodu varu, a tedy mléko začne jemně bublat, vyjmeme šafrán, vanilkový lusk a začneme mléko tenkým pramínkem přilévat do nádoby ke žloutkům. Neustále šleháme na střední rychlost tyčovým mixérem s nástavce metlička. Jakmile máme všechno mléko přelité ve vysoké nádobě, na vysokou rychlost vše prošleháme.
Ovoce:
Ovoce si omyjeme, osušíme a meruňky nakrájíme na měsíčky. Prolijeme máslem rozpuštěným v mikrovlnce na menší výkon a ořechovicí. Pocukrujeme a vše lžící promícháme.
Croissanty:
Croissanty rozpůlíme podélně a následně napůl. Z každého croissantu nám tam vzniknou 4 kousky.
Kompletace:
Pekáč (náš měl rozměry 30 krát x 15 cm) vymažeme poctivě máslem, můžete také pro lepší chuť vysypat cukrem, ale je to zbytečné. Začneme vrstvit 9 čtvrtek croissantů, ty namažeme pomocí stěrky polovinou tvarohového krému. Na krém navrstvíme ovoce bez tekutin. Zalijeme půlkou žloutkového krému. Přichází na řadu dalších 9 čtvrtek croissantů. Znovu zbylá půlka tvarohového krému, ovoce bez tekutiny a žloutkový krém. Nahoru pak natrháme zbytek croissantů a dáme péct nezakryté na 180 stupňů. Po 30 min přidáme plátky mandlí, aby se nám opekly dozlatova.
Pečení a servis:
Žemlovka je hotová, jakmile je vrchní vrstva croissantů krásně křupavá a zlatavá. Nahoru můžeme přidat trochu čerstvých malin pro barvu a lístky čerstvé máty. To by bylo vše. 🙂 Doufám, že si na tomto receptu pochutnáte a že vyzkoušíte i některé naše další slané recepty. Ty najdete tady. 🙂