Cupcakes s mangem, marakujou a slaným kokosem
Počet porcí:
4 porce (celkem 9 cupcaků)
Doba přípravy:
1,5 h
Kdy podávat:
Ke kafíčku po obědě
- 56 g lískových oříšků
- 30 g celozrnné pšeničné mouky
- 36 g špaldové hladké mouky
- 36 g másla
- 20 ml mléka
- 4 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 6 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špětka soli
- 1 střední zralé mango
- 2 lžíce limetové šťávy
- Půl marakuji (neboli passion fruit)
- 175 g odtučněného tvarohu (nejlépe z vaničky od Madety)
- 125 g cream cheese (doporučuji Philladelphia)
- 33 g bílé čokolády
- 25 g čekankového sirupu (případně medu)
- 5 g strouhaného kokosu
- 10 g kokosových plátků
- 2 špetky soli
Postup
Nejprve si najemno rozemeleme lískové ořechy v sekacím nástavci od tyčového mixéru. Rozpustíme si máslo v mikrovlnce a necháme jej zchládnout. Do střední mísy prosejeme hladkou a celozrnnou mouku včetně otrub. K moukám přisypeme najemno namleté lískové oříšky, kypřící prášek, sůl a vše stěrkou promícháme. Rozbijeme si vejce od šťastných slepiček, zvlášť do vysoké nádoby žloutky a do jiné vysoké nádoby bílky. Žloutky si vyšleháme s cukrem. Potrvá to zhruba 3 minuty, než se nám vytvoří světlá nadýchaná pěna. Do směsi přilijeme rozpuštěné a zchladlé máslo, lžičku domácího vanilkového extraktu (jak na něj se dozvíte ve videu) a mléko. Troubu nastavíme na horkovzduch 155 stupňů. Vyšleháme zbytek surovin ve žloutkové směsi. Důkladně si umyjeme a vysušíme metličku a jdeme na tuhý sníh. K bílkům přisypeme špetku soli a šleháme nejprve na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky, dokud se nám nevytvoří tuhý sníh. Do mísy s moukou přilijeme žloutkovou směs a stěrkou vymícháme konzistentní těsto. 1/5 tuhého sněhu vložím do mísy s těstem, abychom si směs na cupcaky rozředili a snadněji do ní posléze zapracovali zbytek sněhu pomocí krouživých pohybů. Zbytek sněhu pomyslně rozdělíme na 4 části a postupně sníh zabalíme do těsta. Těsto nalijeme do výšky3/4 košíčků. Pečeme 25 min. Raději zkusíme špejlí, zda jsou cupcaky propečené. Muffiny necháme zchladnout v otevřené troubě.
Mangové pyré s marakujou:
Zralé mango okrojíme od pecky a slupky. Nakrájíme jej na menší kostky. Ty vložíme do malého hrnce. Do hrnce vydlabeme půlku marakuji, přidáme 2 lžíce limetové šťávy a povaříme pár minut pod pokličkou na nízký stupeň. Směsí mícháme. Mango obsahuje cukr, proto má tendenci se mírně namalovat. Následně směs přelijeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Necháme zchladnout a přesuneme do lednice vychladit.
Krém:
Do vysoké mísy vložíme tvaroh, cream cheese, rozpuštěnou čokoládu (nejlépe to jde v mikrovlnce nebo nad vodní parou), čekankový sirup, domácí vanilkové aroma a strouhaný kokos. Vše vyšleháme do celistvého krému. Dáme zachladit do lednice.
Kokosové plátky:
Plátky kokosu opečeme na sucho na pánvi do zlaté barvy, přisypeme sůl, promícháme a necháme vychládnout.
Kompletace:
Nožem vyřízneme kulatý otvor v muffinech, necháme si kousek od okraje a nesmíme proříznout spodní část. Dovnitř nalijeme pyré, nahoru navrstvíme krém pomocí cukrářského pytlíku a drezírovací špičky. Krém ozdobíme plátky slaného kokosu, zbylou půlkou passion fruit a citronovým tymiánem. Necháme hodinu vychladit, cupcaky vyfotíme, nasdílíme na IG (haha, my se totiž hrozně rádi koukáme na vaše výtvory) a sníme. 🙂