Jahodový kynutý koláč s plátky mandlí, tvarohem a drobenkou

Včera jsem sice v MasterChefovi říkala, že moc české zákusky nemusím, ale za to kynutá těsta miluju. 😀 Takže odlehčit aspoň malinko kynutý koláč bylo na mém to-do listu docela dlouho. 🙂 Přidala jsem taky tvaroh, aby byly v dezertu navíc bílkoviny. Tak jdeme na to.

Počet porcí:

4 porce

Doba přípravy:

2 h 30 min (z toho 1,5 h kynutí a pečení)

Kdy podávat:

Snídaně nebo ke kafíčku po obědě

 O receptu
U nás doma jsem vždycky pekla kynutý koláč pro celou rodinu já. Měla jsem takový recept z Albert magazínu a koláč jsem vždycky měla vysoký jak buchtu. 😀 Dávala jsem do něj kompotované broskve z léta a pořádnou vrstvu drobenky. 🙂 Jak už to tak bývá, i tady jsem vycházela z mých zkušeností a vyvíjela recept několik dnů. Vyměnila část hladké mouky za celozrnnou pšeničnou, která navíc krásně voní po oříškách. Mléko nám zrovna došlo, tak jsem musela použít vodu jako tekutinu. Ale správná hospodyňka si vždycky poradí. 🙂 Cukru jsem ubrala, co to šlo. 🙂

 

 

Suroviny
TĚSTO

  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 70 g hladké mouky 
  • 50 g másla
  • 50 ml mléka
  • vejce
  • 20 g třtinového cukru
  • 10 g čerstvého droždí (3 g sušeného droždí)
  • špetka soli
DROBENKA

  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g másla
  • 40 g třtinového cukru (pokud sežene, pak zkuste světlý Muscovado cukr, který kupujeme v Mark and Spencer)
  • Lžička vanilkového extraktu 
OVOCE a OŘÍŠKY

  • 250 g čerstvých jahod
  • 20 g plátků mandlí
    TVAROH

    • 125 g odtučněného tvarohu
    • 20 g třtinového cukru
    • půl vejce

    Postup

    Těsto:

    Nejradši děláme to, že si navážíme všechny suroviny na těsto do mističek. Mléko ohřeju v hrníčku v mikrovlnce max na 40 stupňů (to znamená tak, abychom do něj ponořili prst a cítili jej na kůži příjemně). Máslo rozpustíme v hrníčku v mikrovlnce a necháme jej zchládnout. Mezitím si do čistého hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny mícháme, a tak zahříváme, dokud nám nevznikne tekutá kašička. Přilijeme mléko a zamícháme. Přisypeme lžičku mouky, opět zamícháme. Celou směs posypeme druhou lžičkou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. My to děláme nejradši v troubě, kterou vyhřejeme na max 40 stupňů. Kvásek necháme pracovat zhruba 15 min. Mezitím si do mísy od robota prosejeme obě mouky, přisypeme zbytek třtinového cukru, špetku soli a vše promícháme. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme jedno vejce od šťastné slepičky, rozpuštěné a vlažné máslo a vzešlý kvásek. Použijeme nástavec typu hák a necháme těsto aspoň 10 min zpracovávat. Celý proces lze samozřejmě dělat také ručně. Možná se nám může zdát těsto tekutější, než by bylo záhodno. Ale nenechte se zmást, když těsto silikonovou stěrkou maličko převalíte po všech stranách, těsto se jakoby zacelí a je více kompaktní. Pokud i teď se vám zdá tekutější, přisypte trošku mouky. Mělo by se jen mírně lepit. Následně těsto položíme do střední mísy a přikryté utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií necháme kynout přibližně hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět my to děláme v troubě vyhřáté max na 40 stupňů.

    Tvarohohová náplň: 

    Tvaroh, vejce a cukr smícháme lžící ve střední misce.

    Ovoce a plátky mandlí:

    Jahody omyjeme, každou nakrájíme na čtyři čtvrtky a necháme v cedníku okapat. Já je pak nechala osušit ještě na utěrce, aby mi koláč co nejméně rozmáčely. Přichystáme si plátky mandlí.

    Drobenka: 

    Mouku, cukr, studené máslo a vanilkový extrakt smícháme ve střední míse do kompaktní hmoty. Necháme v lednici, dokud nebudeme drobit drobenku na koláč. 

    Kompletace: 

    Z nakynutého těsta vytvoříme kuličku, kterou vyválíme pomocí válečku do tvaru obdélníku. Těsto by mělo být tenké, zhruba 0,8 cm. Těsto opatrně (nejlépe to jde s pomocí dalších dvou ruk) přeneseme na plech (my použili klasický plech do trouby a těsto bylo přes větší půlku plechu) vystlaný pečícím papírem. Prsty vytvoříme uzounké okraje. Po celé ploše (kromě okrajů) pomocí stěrky navrstvíme tvaroh. Na něj vyskládáme jahody, pěkně jednu po druhé. Posypeme drobenkou, kterou najemno drolíme prsty. Celý koláč zasypeme plátky mandlí, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 min kynout. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů horkovzduch. Poté dáme koláč péct do trouby. Nám to trvalo 20 min, než byly okraje krásně zlatavé. Určitě koláč zbytečně nevysušujte v troubě. 🙂  

    Po upečení:

    Koláč přesuneme z rozžhaveného plechu na chladící mřížku spolu s pečícím papírem a necháme vychladnout do pokojové teploty. Nikdy koláč nekrájíme teplý, zbytečně se srazí. Tak dobrou chuť a budeme rádi, když se nám pochlubíte se svými výtvory na instagramu @lubojatzky_couple. 🙂