ČOČKOVO-CIZRNOVÉ KARI

Na Instagramu jste si hodně psali o vegetariánský pokrm. A tak jsme vyladili recept na kari, které obsahuje bílkoviny z luštěnin. Ke kari podáváme rýži, koriandr nebo petrželku a vypečenou křupavou chilli cizrnu.

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

max 1 h 

#ROVNOVAZIM skóre:

Bez masa

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Občas není vůbec na škodu uvařit si bezmasé jídlo. Ale je dobré, aby i toto jídlo obsahovalo bílkoviny. V tomto pokrmu tvoří bílkoviny rostlinného původu čočka a cizrna.
Suroviny
KARI

  • 1 lžíce ghí / rostlinného oleje
  • 3 střední šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 cm nasekaného zázvoru
  • 1 chilli paprička zbavená semínek nasekaná nadrobno
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • půl lžičky drceného koriandru
  • 3 g soli
  • 5 otočení mlýnku čerstvě mletého pepře
  • malý svitek skořice
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 100 g červené čočky
  • 200 ml zeleninového vývaru/vody
  • Třičtvrtě plechovky cizrny
  • 1 malá plechovka (cca 165 ml) kokosového mléka
  • Šťáva z půlky limety

KŘUPAVÁ CIZRNA

  • Čtvrt plechovky cizrny
  • Sůl
  • Kajanský pepř
  • Lžíce rostlinného oleje
PŘÍLOHA

  • Rýže (nejlépe jasmínová)
  • Čerstvé bylinky – koriandr a petrželka

Postup

Krok 1 – Kari

Nejprve si nadrobno nakrájíme šalotku a chilli, nasekáme česnek (zbavený středů) a zázvor. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo rostlinný olej a necháme na něm zesklovatět šalotku. Mezitím si smícháme garam masalu, kurkumu, koriandr, pepř, sůl a římský kmín. Ke zesklovatělé cibulce vložíme nasekaný česnek, zázvor, chilli a minutku restujeme. Následně vsypeme do pánve koření, vhodíme svitek skořice a max. jednu minutu restujeme, až se koření rozvoní. Nerestujeme koření dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Následně do pánve nalijeme nasekaná rajčata, kokosové mléko a vývar/vodu. Přidáme čočku a dusíme dokud nezměkne. Jakmile bude čočka měkká, vsypeme slitou plechovku cizrny (čtvrt plechovky dejte bokem na použití pro křupavou cizrnu). Kari dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky. Stáhneme jej z plotny a vsypeme do ní najemno nasekané stonky (cca malá hrstka) koriandru a petrželky (bez lístků).

Krok 2 – Křupavá cizrna

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Odloženou cizrnu nejprve vyloupeme. Jednoduše chytíme kuličku cizrny mezi prsty a jemně ji zmáčkneme. Cizrna sama vyklouzne ze slupky. Tento krok je důležitý, bez toho by cizrna nebyla dokonale křupavá. Nebojte se, oloupání netrvá dlouho, i když se to zdá. Plech poklademe pečícím papírem, vsypeme na něj oloupanou cizrnu, pokapeme ji olejem, osolíme a přidáme kajanský pepř (případně jiné chilli). Vše promícháme a vložíme do trouby na cca 30 min. Cizrnu kontrolujeme, aby se nespálila, ale zároveň ji vytáhneme z trouby, až bude dokonale křupavá.

Kari servírujte s uvařenou rýží, nasekanými lístky koriandru a petrželky a posypané křupavou cizrnou.