ČOČKOVO-CIZRNOVÉ KARI
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
max 1 h
#ROVNOVAZIM skóre:
Bez masa
Kdy podávat:
Oběd/večeře
- 1 lžíce ghí / rostlinného oleje
- 3 střední šalotky nakrájené nadrobno
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 cm nasekaného zázvoru
- 1 chilli paprička zbavená semínek nasekaná nadrobno
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička drceného římského kmínu
- půl lžičky drceného koriandru
- 3 g soli
- 5 otočení mlýnku čerstvě mletého pepře
- malý svitek skořice
- 1 plechovka drcených rajčat
- 100 g červené čočky
- 200 ml zeleninového vývaru/vody
- Třičtvrtě plechovky cizrny
- 1 malá plechovka (cca 165 ml) kokosového mléka
- Šťáva z půlky limety
KŘUPAVÁ CIZRNA
- Čtvrt plechovky cizrny
- Sůl
- Kajanský pepř
- Lžíce rostlinného oleje
- Rýže (nejlépe jasmínová)
- Čerstvé bylinky – koriandr a petrželka
Postup
Krok 1 – Kari
Nejprve si nadrobno nakrájíme šalotku a chilli, nasekáme česnek (zbavený středů) a zázvor. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo rostlinný olej a necháme na něm zesklovatět šalotku. Mezitím si smícháme garam masalu, kurkumu, koriandr, pepř, sůl a římský kmín. Ke zesklovatělé cibulce vložíme nasekaný česnek, zázvor, chilli a minutku restujeme. Následně vsypeme do pánve koření, vhodíme svitek skořice a max. jednu minutu restujeme, až se koření rozvoní. Nerestujeme koření dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo. Následně do pánve nalijeme nasekaná rajčata, kokosové mléko a vývar/vodu. Přidáme čočku a dusíme dokud nezměkne. Jakmile bude čočka měkká, vsypeme slitou plechovku cizrny (čtvrt plechovky dejte bokem na použití pro křupavou cizrnu). Kari dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky. Stáhneme jej z plotny a vsypeme do ní najemno nasekané stonky (cca malá hrstka) koriandru a petrželky (bez lístků).
Krok 2 – Křupavá cizrna
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Odloženou cizrnu nejprve vyloupeme. Jednoduše chytíme kuličku cizrny mezi prsty a jemně ji zmáčkneme. Cizrna sama vyklouzne ze slupky. Tento krok je důležitý, bez toho by cizrna nebyla dokonale křupavá. Nebojte se, oloupání netrvá dlouho, i když se to zdá. Plech poklademe pečícím papírem, vsypeme na něj oloupanou cizrnu, pokapeme ji olejem, osolíme a přidáme kajanský pepř (případně jiné chilli). Vše promícháme a vložíme do trouby na cca 30 min. Cizrnu kontrolujeme, aby se nespálila, ale zároveň ji vytáhneme z trouby, až bude dokonale křupavá.
Kari servírujte s uvařenou rýží, nasekanými lístky koriandru a petrželky a posypané křupavou cizrnou.