PEKINGSKÁ KACHNA
Počet porcí:
2 pořádné
Doba přípravy:
1 h 20 min
#ROVNOVAZIM skóre:
Krásně vyvážené 😀
Kdy podávat:
Oběd nebo večeře
- Jedno kachní prso
- 1g/menší čtvrt lžičky čerstvě mletého černého pepře (doporučujeme Pepper.field)
- 1g/menší čtvrt lžičky mletého kardamomu
- 1g/menší čtvrt lžičky mletého koriandru
- Půl lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce sojové omáčky
- Špetka mleté skořice
- 2 špetky soli (podle slanosti sojové omáčky)
PLACIČKY
- 120 g hladké mouky
- 65 g vody
- Čtvrt lžičky soli
- 3 g černého sezamu
- Půl mrkve
- 3 stonky jarní cibulky
- Čtvrt okurky hadovky
- 1/6 melounu Cantaloupe
- 2 lžíce nakládaného zázvoru
- Hoisin / Pekingská / Švestková omáčka
Postup
Krok 1 – Kachna
Nejprve v misce smícháme na marinádu všechno koření. Poté si očistíme kachní prso od blanek a ostrým nožem nakrojíme kůži do jemné mřížky tak, abychom neprořízli kůži až do masa. Prso vložíme do misky s marinádou, kterou vmasírujeme do masa. Nemusíme masírovat do kůže, tu později stejně odkrojíme. Zabalíme misku s prsem do fresh fólie a dáme do lednice namarinovat, dokud nebudeme mít hotové další komponenty.
Krok 2 – Placičky
Do malého hrnce naměříme vodu a přivedeme k varu. Mezitím v misce navážíme hladkou mouku, sůl, černý sezam a promícháme. Naráz vlijeme horkou vodu a lžící mícháme. Vodu ohříváme proto, aby se lepek v těstě začal lépe vázat a fungoval jako pojivo celého těsta. Po chvilce lžíci odložíme a těsto zpracováváme rukou. Nemusíte se bát, voda už je mezitím příjemně teplá. 🙂 S těstem se opravdu pomazlíme. Čím více lásky mu dáme, tím bude měkčí, poddajnější a bude se s ním při vyvalování lépe pracovat. Když se vám bude zdát těsto suché, zkuste nepřidávat vodu, ale propracovat jej. Pokud ani po 5 minutách nebudete mít všechny suroviny spojené, přidávejte po trošičkách teplou vodu z kohoutku. Raději o něco sušší než tekutější těsto zabalíme do fresh fólie a dáme na půl hodiny do lednice odležet. Odložením se těsto spojí a navíc zvláční.
Krok 3 – Zelenina
Zatímco se prso marinuje a těsto na placičky odpočívá v lednici, připravíme si zeleninu. Omyjeme okurku, očistíme škrabkou a omyjeme mrkev, vrchní vrstvu jarní cibulky vyhodíme. Meloun rozkrojíme napůl, střed vykrojíme, okrojíme slupku a nakrájíme na tenké nudličky o délce 6 cm. Na stejně dlouhé a úzké nudličky nakrájíme také okurku, mrkev a jarní cibulku. Naskládáme na talíř, doprostřed posadíme nakládaný zázvor.
To musím vyzkoušet! V SIA to zbožňuji.
To je uplneee profinapsane a nafocene!! Az vyzkousim, dam vedet. Krasna prace!!
Peti, budeš mi věřit, když ti řeknu, že se mi rozlil na duši úplně krásný pocit? 🙂 Moc děkujeme za komentář! :-* Pája
Do Sia na ni chodime a mame ji moc radi, takze nas recept nadchl a vyzkouseli jsme. Musim rict, ze to byla fakt mnamka! Jeste malicko vychytat ty placicky, a bude to super :-). Z testa mi vyslo vazne 24 placicek a to jsem valela rucne :-). Diky moc 🙂
Krásný den, Luci.🤗 Mockrát děkujeme za pozitivní zpětnou vazbu, jsme vždycky tak rádi, když chutná.😍 Budeme se těšit, že se třeba někdy v Sia potkáme, až bude svět v pořádku, a dáme si kachnu tam.😊 Krásné pondělí 🌸