PEČENÉ EŇO ŇUŇO HRANOLKY
Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
40 min (z toho 30 min pečení)
Kdy podávat:
Oběd nebo večeře
Hranolky
- 600 g brambor
- 30 ml slunečnicového oleje
- 3/4 lžičky vločkové soli (pokud budete dávat klasickou, pak doporučuji ubrat, protože má větší slanost)
Na dochucení
- 2 stroužky česneku
- Lučina Salátová
- Hrstka čerstvé petrželky
Postup
Brambory pečlivě očistíme pod vodou, nakrájíme na tlusté hranolky o velikosti palce a vložíme do vroucí jemně osolené vody ve velkém hrnci.
Vaříme na mírném varu 5 min. Velkým varem by se hranolky o sebe polámaly.
Poté hranolky vycedíme a necháme je v hrnci 10 min uschnout.
Předehřejeme troubu na 220 stupňů.
Do střední mísy suché hranolky přesypeme, přilijeme olej a přidáme sůl. Vše rukama jemně promícháme, abychom hranolky nepolámali.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 25-30 min, záleží na troubě.
V průběhu pečení obracíme, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.
Minutu před koncem pečení přidáme rovnoměrně na hranolky prolisovaný česnek bez středu (po něm by nám bylo zbytečně těžko). Česnek necháme rozvonět.
Hotové hranolky dáme do mísy, posypeme Lučinou Salátovou, čerstvou nakrájenou petrželkou, znovu rukama opatrně promícháme a ihned servírujeme.🤤