Počet porcí:
14 (vydrží vám tak na týdenní snídaně ve dvou)
Doba přípravy:
45 min (z toho 30 min pečení)
#ROVNOVAZIM skóre:
Zdravé a tělu prospěšné
Kdy podávat:
Snídaně
- 200 g ovesných vloček (klidně i bezlepkových)
- 100 g kešu oříšků
- 50 g pekanových oříšků (para nebo jakékoli jiné)
- 50 g plátkových mandlí
- 30 g kokosových plátků
- 10 g chia semínek
- 1 lžíce kakaa/skořice/perníkové koření
- 2 lžíce kokosového bio oleje
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 50 g hořké čokolády
Hledáte novou inspiraci na vaření a pečení?😊 V naší ULALA kuchařce najdete dalších 135 do detailu popsaných receptů. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.
Koupí naší kuchařky nás nejen podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog, ale především si uděláte radost a přinesete si do své kuchyně spoustu nové inspirace.
Moc děkujeme :-).
Postup
Ovesné vločky smícháme ve větší míse s kakaem / skořicí / perníkovým kořením, plátky mandlí a plátky kokosu (nepoužívejme strouhaný, pálí se). Tyčovým mixérem nadrtíme kešu a para/pekanové ořechy dost nahrubo. Posekané ořechy přidáme do směsi s vločkami, přisypeme také chia semínka. Vše promícháme. V malé misce si rozmícháme rozpuštěný kokosový olej (necháme jej maličko povolit v mikrovlnce) s čekankovým sirupem. Suchou a mokrou směs smícháme dohromady a nasypeme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme na 160 stupňů 20 až 30 minut. Pečlivě kontrolujeme granolu v troubě, v polovině pečení promícháme a dáváme pozor, aby se granola nepálila a nehořkla. Po vytažení necháme granolu vychladnout na plechu, díky tomu se granola slepí ve větší kusy. Až je granola vychlazená, zamícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Užijte si tu omamnou vůni, která se při pečení bude linout po vašem bytě, a dobrou chuť! 😊
Chtěla bych se zeptat, co je ten bílý krém? Tvaroh či bílý jogurt? Děkuji
Dobrý den, jedná se o skyr :-).
Úžasná granola, i přes to, že jsem dělala bezlepkovou a bez oříšků kvůli svým alergiím. Děti se mi na ní vrhly, příště budu dělat trojnásobnou várku 😀
To máme obrovskou radost, že u vás doma tak chutnala. 🙂 Děkujeme za komentář a granole zdar!
Ty jo upekla jsem si na pul plechu skoricove a na druhou pulku kakaove a uplna pecka! Vune i chut TOP. Dala jsem jen vlocky a orechy z vanoc a za par korun mam uzasnou dobrotu do jogurtu! Uz zadne kupovane preslazene a tucne musli nebudu kupovat! Dekuji za tento i jine recepty! Jen tak dal Irca
Dobrý den, Irčo. Vy jste zlatá, moc děkuju za zpětnou vazbu. Tohle je stejně nejvíc, že vám doma chutná. 🙂 P.
Urcite vyzkousim, ale bojim se spaleni 😀 Dekuji za recept 🙂
Alfou omegou je koukat do trouby, haha 🙂
Dobrý den, čokoládu mám rozpustit s olejem, nebo nasekat? Děkuji moc. Petra
Dobrý den, Peti. Čokoládu až po upečení a vychladnutí granoly nasekat a zamíchat do ní. 🙂 Hezký den, Pája
Krásný den.
Zajímalo by mě jestli jde (a popřípadě čím) by šel nahradit ten kokos.
Děkuji 🤗
Krásný den, Anet.😊 Klidně kokos nedávej, pokud jej nemáš ráda. Nemusíš nahrazovat ničím, recept bude fungovat i tak. 🙂 Ale můžeš přidat sušené ovoce dle libosti nebo trošku oříšků.🤗 Krásný den 🌸
Dobrý den, jak skladujete prosím ?
Krásný den, obvykle granolu po upečení necháme vychladnout a následně vložíme do zavařovačky nebo jiné sklenice (nejlépe hermeticky uzavřené), odkud pak postupně odsypáváme přímo do jídla. 🙂 Granola takto vydrží křupavá a voňavá klidně měsíc. Ale pochybuju, že u někoho tak dlouho vydrží. 😀
Dobrý den, lze nahradit čekankový sirup třeba medem nebo javorovým sirupem? čekankový sirup nemám bohužel doma:-(.
Děkuji za odpověď
Markéta
Dobrý den, Markét. Určitě můžete použít oboje, jak med, tak javorový sirup. Čekankový sirup má stejnou sladivost jako med a javoráč sladí možná o malinko více, ale myslím, že to vůbec nebude vadit. 🙂 Ať granula chutná.🌸
Dobrý den, čím by se dal, prosím, nahradit kokosový olej?
Dobrý den, jakýmkoliv jiným rostlinným, nejlépe ale řepkový, protože má neutrální chuť.🤗 Krásný večer, Pája